Vackra september
36, 2020

Nu går vi går in i vackra September, månaden då man inser att det inte längre är sommar men inte heller höst. Väderleken i denna månad brukar vara omväxlande, ena dagen ösregnet ”from hell” nästa indiansommar ”from heaven” September är också skördemånad och det finns mycket gott att välja bland.

Potatis – Vinterpotatisen behöver någon vecka till innan den är klar för skörd, det innebär att det fortfarande är svårt att göra potatismos på oskalad potatis. Utbudet är något begränsat på oskalat, förutom Färskpotatis har vi Amandine, Mandelpotatis och naturligtvis bakpotatis.

Skalad mospotatis – Skalad mospotatis är av årets skörd. Skalman har sorten Solist och Långås använder sig av King Edward, det innebär att ni kanske får justera koktiden och ändra mängden mjölk och smör för att få rätt balans. I slutet av veckan kommer det äntligen att gå att lägga förhandsorder på skalad mandelpotatis

Stenfrukt – I år har det varit en svår säsong med mycket begränsade volymer. Nu närmar vi oss slutet på säsongen. Aprikoser är helt slut, paraguayos finns till begränsad volym. Nektariner finns ett litet tag till. körsbär känns osäkert, däremot finns det gott importerade plommon. FIKON – De fina blå turkiska fikonen är nu igång och beräknas pågå till Månadsskiftet september-oktober.

Svenska äpplen – säsongen har börjat försiktigt men små blygsamma kvantiteter. De sorter som vi lagerför är Discovery, Gravensteiner och Aroma. PÄRON- riktigt fina, nyskördade och prisvärda Conference. Säsongen för svenska päron har startat och vi har det gröna fina päronet Clara Frijs. Det finns även små kvantiteter av gråpäron.

Vitkål – är av årets skörd, den vinterlagrade är slut. Färsk vitkål försvinner som lagervara, det är ju samma vara i säckarna.

Peppar – Den extrema värmen i Spanien har lett till att peppar har blivit dyrare. Volymen på Padron blir lägre och priset på vanlig röd chili blir dyrare, vi har därför köpt in Röd Chili från Polen som är billigare. Chilifrukterna är däremot större än vad vi är vana vid.

Kål – Broccoli är svensk ofilmad och likaså är blomkål. Brysselkål finns åter som lagervara. För den lekfulle finns blomkål i fina färger.

 

Priskollen –  Tomater vanliga runda och kvisttomat (stora) är mycket prisvärda, även Bifftomat är på en låg prisnivå. Däremot är cocktail dyrare men vi tror att priserna kommer att falla även på cocktail. Paprikans priser har jojo-effekt, just nu i skrivande stund är Grön den absolut billigaste färgen, Röd och Gul är båda över 30-kronors-strecket. Aubergin är relativt dyrt, zucchini däremot är prisvänligt.

Senaste nyheter

Vecka 13

Vecka 13

Efter en trist tid med hög prisbild ser vi att det börjar lätta. Holland är igång på flera produkter som medför ökad…

läs mer