Vecka 17-18
17, 2021

Lägga rabarber på!

På vad? varför?!

Det finns vissa ordspråk som man har funderat på, ett av de underligare är uttrycket att lägga rabarber på något. Själva uttrycket kom till i slutet av 1800-talet, och är faktiskt en förväxling av det ursprungliga uttrycket som lyder ” lägga embargo på något” . Ordet embargo , som var ett främmande spanskt låneord omtolkades till rabarber. Embargo betyder – lägga beslag på, eller roffa åt sig. Det finns ett liknande uttryck och det är ” att lägga vantarna på”. Hmm… själv lägger jag vantarna på hyllan och rabarberna i en underbart god paj. 

Lite info:

Tomater och gurka är prisvärt, även cocktail utan fluga har hakat på den nedåtgående pristrenden. Vill man ha svenskodlad gurka så finns det som anskaffnings-vara.

Samma gäller för såväl svenska tomater som växthusodlade  svenska jordgubbar. Ring och förbeställ!!!

Paprika – röd paprika envisas med att ligga kvar på ett ganska högt kilopris. Gul och grön kommer att gå ner  i pris under kommande vecka.

Vitkål – den lagrade vitkålen går upp något i pris. Den färska från Makedonien börjar sakta gå ned i pris, men fortfarande är priset för den färska dyrare än det är för den lagrade kålen.

Blomkål & Broccoli – tillgången är god och vi byter i veckan till filmad blomkål, huvudena blir då något mindre  och mer jämna i storleken.

Medelhavs-grönsakerna – Fänkål, Zucchini och Aubergin mycket prisvärt!

Chilipeppar – Grön och röd kommer i slutet av veckan in från Turkiet.

Eko-äpple – säsongen från Europa närmar sig sitt slut, knappt några veckor kvar! Priserna kommer att stiga på det sista som finns kvar. Det finns Royal Gala från Argentina men priserna är höga.

Eko-päron – Conference från Holland börjar närma sig sitt slut. Anjou, Red Barlett är sorter som kommer att ersätta Conference.

Eko-clementin – Slut!

Eko-Paprika – snart blir även ekologisk  paprika från Holland och då blir också priserna bättre.

 

Rabarber
Tyskland

24,90 /kg
10 kg/ld

Jordgubbar
Belgien
37,90 /ask
8 ask/ld

Spritärter
Italien/Tyskland
34,90 /kg
5 kg/ld

 

Senaste nyheter

Vecka 13

Vecka 13

Efter en trist tid med hög prisbild ser vi att det börjar lätta. Holland är igång på flera produkter som medför ökad…

läs mer